Het pad van de lege Hand
空手道
Karate wordt tegenwoordig gezien als Japanse krijgskunst maar oorspronkelijk ontstond karate als inheemse verdedigingskunst van de Ryuku-eilanden waarvan Okinawa het hoofdeiland is.
Tot de annexatie door Japan in 1879, waren de Ryuku-eilanden een semi-onafhankelijk koninkrijk genaamd Riukiu.
Geschiedenis van Karate
De inheemse verdedigingskunst die simpelweg Te 手, letterlijk “hand” genoemd werd, welke toegevoegd werd aan een streeknaam, ontwikkelde zich doordat de Ruyku-eilanden nauwe handelsbetrekkingen hadden met China tijdens de Ming dynastie rond 1370. Chinese bezoekers en immigranten brachten Chinese Shaolin Kempo stijlen naar Okinawa.
Leden van de hogere klasse van de Okinawanese samenleving werden regelmatig naar China gestuurd om diverse politieke en praktische disciplines te leren. Het samengaan van Chinese ongewapende vechtkunsten en de krijgskunsten uit Okinawa kwam in een stroomversnelling doordat koning Shoo’Hashi het gebruik van wapens op Okinawa in 1609 verbood. Hierdoor steeg de populariteit van deze ongewapende vechttechnieken.
De oudste karate kata tonen nog sterke overeenkomsten met die van de Chinese vechtkunsten uit de Chinese Fujian regio. Daarnaast hadden diverse andere vechtkunsten uit Zuidoost-Azië invloed op nieuwe stijlvormen die zich op Okinawa ontwikkelde. Door het verbod op wapens, vonden de van oorsprong agrarische werktuigen zoals de Sai,Tonfa en Nunchaku hun weg naar Tode, de voorloper van Karate.
Tode, de voorloper van Karate
Een vroege voorloper van Karate is Tode, mede ontwikkeld door Kanga Sakugawa. Sakugawa wordt gezien als de voorvader van Shuri-te karate. Tode had een sterke link met de Chinese krijgskunsten en Meester Sakugawa verbleef meerdere keren voor langere periodes in China waar hij onder andere Kempo en kungfu studeerde. De kennis van Meester Sakugama werd door zijn leerling Sokon Matsumura verder werd ontwikkeld.
Enkele van de vroege Karate stijlen zijn:
- Shuri-te
- Naha-te
- Tomari-te
Vernoemd naar de drie steden waar ze ontstonden. Uit deze drie stijlen hebben de verschillende moderne karate stijlen zich ontwikkeld.
Anko Itosu
Een andere belangrijke naam in de ontwikkeling van het huidige Karate is Anko Itosu. De Itosu familie behoorde tot de adel van Okinawa. De vader van Anko Itosu was een lid van de Shizoku, een soort Okinawaanse Samoerai. In Itosu’s tijd werd karate “tode” genoemd. Het trainen van Tode was verboden door de Japanse overheid en daarom beoefende men het in het geheim. Itosu kreeg al op 7-jarige leeftijd Tode training van zijn vader. In 1846 bracht Itosu’s vader hem naar meester Sokon Matsumura, waar hij op 16-jarige leeftijd begon met karatetraining.
Meesters
Aangezien Karate zich heeft ontwikkeld in meerdere stijlen is het lastig om te praten over één vorm, of één belangrijke Meester.
Er zijn vele meesters geweest die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van deze krijgskunst. Toch kun je een scheiding maken in de ontwikkeling van de stijlen. Zo is de annexatie van de Ryuku-eilanden door Japan een belangrijk keerpunt in de verspreiding en ontwikkeling van Karate. Zo kunnen we spreken van stylen ontwikkeld voor de annexatie van Japan, en stylen ontwikkeld na de annexatie van Japan.
Enkele meesters welke als grondleggers van de oude stijlen worden gezien :
- Kanga Sakugawa (1782–1838)
- Sokon Matsumura (1809-1899)
- Itosu Ankō (1831–1915)
- Kosaku Matsumora (1829-1898)
- Kokan Oyadomari (1827–1905
Chojon Miyagi Anko Itosu Gichin Funakoshi Satunuku Sakugawa Choki Motobu Gogen Yamaguchi
Enkele Karate meesters welke verantwoordelijk zijn geweest voor de ontwikkeling en verspreiding van het huidige Karate in Japan:
- Gichin Funakoshi (Shotokan-ryu)
- Kenwa Mabuni (Shinto-ryu)
- Choki Motobu
- Seisho Aragaki
- Kanryo Higashionna (Goju-ryu)
- Chojun Miyagi (Goju-ryu)
- Norisato Nakaima (Ryuei-ryu)
- Kanbun Uechi (Uechi-ryu
- Gogen Yamaguchi (Goju-ryu)
- Hironori Otsuka (Wado-ryu)
- Choshin Chibana (Shorin-ryu)
- Masutatsu Oyama (Kyokushinkai)
Bekijk hieronder een samenvatting van het leven van Gichin Funakoshi .
Verschillende Karate stylen
Bij karate onderscheidt men verschillende stijlen. Na de annexatie van de Ryukyu-eilanden door Japan hebben de drie hoofdstijlen van het eiland Okinawa zich in een snel tempo verspreid over de rest van Japan.
De hierboven genoemde meesters namen hun stijl mee naar Japan en stichten daar verschillende scholen. Door samengaan en combineren met de traditionele krijgskusten uit Japan zoals jiu jitsu, zijn weer nieuwe stylen ontstaan. Onderscheidend voor de diverse stijlen zijn de diverse kata, een min of meer eigen filosofie en eigen wedstrijdreglementen.
De Federation of All Japan Karatedo Organization erkent vier zogenoemde traditionele stijlen de Yondai Ryuha. Dit zijn:
- Goju-ryu
- Shotokan
- Shito-ryu
- Wado-ryu
Daarnaast bestaan nog vele andere stijlen, zoals:
- Gensei-ryu
- Isshin-ryu
- Kissaki-kai
- Kyokushinkai (full contact)
- Shindo Jinen-ryu
- Budokan
- Chito-ryu
- Shuri-ryu
- kenpo karate