De Isunoki boom (latijn: distrylium racemosum), wordt in Japan vaak afgekort naar Isu, is een groenblijvende de loofboom met beerde bladeren. Deze boom groeit op het oostelijke deel van de Kanto regio op het eiland Honshu en kan zo’n 20 meter hoog worden.

De schors van de Isu is licht grijs en als de boom ouder wordt kleurt deze naar rood gemarmerd. Het hout van de Isu is erg zwaar, hard en sterk hierdoor is het wat moeilijker te bewerken dan eikenhout maar desondanks wordt het van oudsher veel gebruikt voor het maken van meubels en gereedschappen. De naam isunoki betekent dan ook stoel hout.
Harder en zwaarder dan shirakashi (wit eikenhout)
Hout van de jonge (80 jaar) bomen wordt Isu genoemd en wordt beschouwd als een meer exclusievere hout soort dan wit eiken. Isu hout heeft een fijne structuur en licht bruine tot chocolade bruine kleur, bovendien voelt het prettiger en gladder aan dan eikenhout. Alhoewel Isu het predicaat hardhout draagt is het iets minder bestand tegen de allerhardste klappen dan wit eikenhout is. Omdat isu harder is dan wit eiken, mist het de flexibiliteit die nodig is om de allerhardste klappen op te vangen, just door de hardheid zou een Isu Bokken kunnen breken. Echter is er in de praktijk veel kracht voor nodig om een isu Bokken te breken en sommige budo scholen zoals Jigen-ruy, trainen van oudsher met een isu bokken.
Sunuke
Uit de zelfde boom wordt ook Sunuke hout gewonnen, Sunuke is een term die Japanse ambachtslieden gebruiken voor de oudste donkerbruine kern van Isu no ki. Dit hout komt van bomen die tenminste 200 jaar oud zijn en is de hardste en meest exclusieve houtsoort uit Japan. Door zijn hardheid is Sunkuke niet zo geschikt voor intensieve trainingen met veel en hard contact, het mist de flexibiliteit die daarvoor nodig is.

Geliefd bij de Samoerai
Sunuke werd door de samoerai gezien als het meest geliefde hout voor een bokken, omdat de bomen die Sunuke voortbrengen een lang leven in de ruige natuur van Japan hebben overleeft, werd er aan deze houtsoort magische en mystieke krachten toegekend. Zo zou Sunuke bevorderlijk zijn voor de levensduur en geluk van de Samoerai, en bovendien beschermen kwade geesten en ziekte.

Steeds minder Sunuke te vinden
Bokkens gemaakt van Sunuke zijn zeer exclusief en worden gebruikt voor speciale gelegenheden of om als gift cadeau te geven. Meestal wordt de bokken voorzien van een spreuk of gezegde, ter bevordering van het geluk van de ontvanger. Hierin vindt men een sterke link naar de mystieke eigenschappen die de Samoerai deze houtsoort toeschreven.

Tegenwoordig is het lastig om nog eeuwen oude isuniki bomen te vinden. Omdat Sunuke bijzonder zeldzaam is geworden is het zeer prijzig in aanschaf en niet ondenkbaar dat Sunuke niet meer beschikbaar is in de nabije toekomst. Een Sunuke Bokken kost je op dit moment rond de €160,- euro maar dat kan in de komende jaren enorm gaan stijgen. De aanschaf van een Sunuke bokken kan gezien worden als een goede investering.
Gebaseerd op een webblog van Tozando.com, 12-4-2017 Isunoki- The little known yet hardest and heaviest tree in Japan.